صادرات سنگ

در سراسر جهان از جمله کشور ایران، صنعت استخراج و سنگ‌تراشی گسترش پیدا کرده است؛ به همین دلیل امروزه فعالیت در این زمینه، تبدیل به یکی از صنایع سودآور برای تجار و بازرگانان شده است. در این مقاله به بررسی جزئیات صادرات سنگ پرداخته ایم، همراه ما تا پایان مقاله باشید.

صادرات سنگ

کشور ایران از نظر برخورداری از معادن سنگ، در دسته بندی 8 کشور برتر در دنیا قرار دارد. به همین دلیل فعالیت در زمینه صادرات سنگ در گروه صادرات غیر نفتی، می‌تواند ضمن ارزآوری بسیار بالا برای کشور، برای صادر کننده نیز سودآوری بالایی را داشته باشد.

 

 

اهمیت صادرات سنگ

 

حجم ذخایر سنگ ساختمانی در جهان برابر با 15 میلیارد تن است که 4 میلیارد تن از آن متعلق به ایران است. از این میزان سالانه حدود 20 میلیون تن استخراج می‌شود و 5 درصد از آن به دیگر کشورها صادر می‌گردد.

درحقیقت برخورداری از موقعیت جغرافیایی مناسب، فراوانی منابع، تنوع بالا و … سبب شده است کشورمان از پتانسیل بالایی برای عرضه انواع سنگ در بازار جهانی برخوردار باشد. کشورمان دارای منابع غنی از تراورتن، مرمر، مرمریت، گرانیت و … است.

با این تفاصیر، فعالیت کردن در زمینه صادرات سنگ، در حال حاضر یکی از پرسودترین تجارت‌های غیرنفتی در کشورمان به شمار می‌رود. از سویی دیگر با توجه به کیفیت بالای سنگ‌های ایرانی، پیشرفت ماشین‌آلات حفاری و استخراج بهتر سنگ و تنوع بالایی که در آن‌ها وجود دارد، در بازار جهانی نیز محبوب هستند.

در حال حاضر سنگ‌های تولید ایران، با سنگ‌های تولید شده توسط کشورهای ترکیه، ایتالیا، چین، اوکراین و … رقابت می‌کنند. بیشترین آمار صادرات سنگ ایران به کشورهای ازبکستان، جمهوری آذربایجان، روسیه، عراق، استرالیا، هلند، چین و ترکیه صورت می‌گیرد.

برای آشنایی با مزیت‌های صادرات کالاهای ایرانی، مقاله “صادرات و مزایای آن” را مطالعه کنید.

فرصت ها و اهداف صادرات سنگ

 

در یک نگاه کلی، فرصت‌هایی که برای صادرات سنگی در کشور ایران فراهم است، در سه دسته قابل بررسی است. این سه دسته بر اساس میزان حجم صادراتی که به خود اختصاص داده‌اند، شامل کوپ سنگ‌های خام استخراج شده از معادن، سنگ‌های فرآوری شده پوششی ساختمانی و مصنوعات و محصولات سنگی می‌باشند.

با بررسی این ترتیب، به راحتی می‌توان متوجه شد که کشور ایران به عنوان کشوری که یک منبع غنی در حوزه سنگ است، به هیچ عنوان عملکرد خوبی را در این حوزه ندارد. چراکه بیشترین میزان از صادرات خود را به صادرات کوپ و سنگ‌های خام استخراج شده از معادن اختصاص داده است.

کشورهای چین و ترکیه که خود جزو بزرگ‌ترین تولید کنندگان سنگ در جهان هستند، بیشترین واردات سنگ خام استخراج شده از کشور ایران را نیز دارند. اینگونه هیچ سودی حاصل از صادرات نصیب کشورمان نمی‌شود و بیشترین سود را کشورهای واردکننده این سنگ دارند که پس از فرآوری آن را با قیمتی به مراقبت بالاتر به کشور ایران و یا دیگر کشورها صادر می‌کنند.

بنابراین می‌توان گفت زمانی عملکرد ایران در زمینه صادرات سنگ قابل قبول بود که صادرات کوپ و سنگ‌های خام استخراج شده از معادن در انتهای لیست بیشترین میزان از حجم صادرات قرار می‌گرفت و یا بهتر بود سهمی از این لیست نداشته باشد.

معایب صادرات کوپ سنگ

 

همانطور که پیش‌تر اشاره کردیم، بخش عمده‌ای از صادرات سنگ در کشور ایران به صادرات کوپ و سنگ‌های خام استخراج شده از معادن اختصاص دارد. در حقیقت در این فرآیند خام فروشی سنگ اتفاق می‌افتد. به این معنی که سنگ استخراج می‌شود و بدون اینکه عملیات و یا فرآوری بر روی آن صورت بگیرد، تقدیم دیگر کشورها می‌گردد تا از منابعی که در کشورمان وجود دارد، استفاده کنند و با ارزش افزوده مجدد آن را به کشورمان صادر کنند.

از جمله دلایل صادرات کوپ سنگ، هزینه بالای تولید، عدم حمایت از تولید کننده، تبلیغات و بازاریابی ضعیف و طمع درآمد بیشتر و بدون دردسر برای صاحبان معادن است. صادرات سنگ با توجه به اینکه هیچ ارزش افزوه‌ای را به همراه ندارد، مشمول پرداخت عوارض است.

برای آشنایی با نحوه فعالیت در حوزه صادرات، مقاله “روش های مختلف برای ورود به عرصه صادرات” را مطالعه کنید.

مراحل صادرات سنگ

 

صادرات سنگ در چندین مرحله صورت می‌گیرد که برای آشنایی شما عزیزان با هر یک از این مراحل، در ادامه پیرامون هر مرحله توضیحاتی را آورده‌ایم.

 

تهیه و بسته بندی

 

در ابتدا صادر کننده باید اقدام به تهیه سنگ و بسته بندی آن نماید. به طوری که بسته بندی سنگ باید مطابق با توافقی که با خریدار در کشور مقصد صورت گرفته است و مطابق با استانداردهای تعریف شده در این زمینه صورت بگیرد. اینگونه کالا برای انتقال زمینی، دریایی و یا هوایی آماده خواهد بود.

 

 اخذ مجوزهای لازم

 

در مرحله بعدی، صادر کننده باید مجوزهای لازم را از سازمان‌ها و ارگان‌های مربوطه و نهادهایی که در زمینه صادرات این کالا فعالیت دارند، دریافت کند تا در این فرآیند مشکلی ایجاد نگردد.

 

حمل و اظهار به گمرک

 

در این مرحله حمل و اظهار به گمرک صورت می‌گیرد. به طوری که اگر بسته بندی سنگ صادراتی مشکلی نداشته باشد، در این فرآیند حمل کالا به گمرک صورت می‌گیرد و پس از اخذ اظهار نامه صادراتی و یا خروجی از سازمان، می‌توان آن را برای حمل تا کشور مقصد آماده کرد.

 

حمل کالا تا مقصد

 

پس از دریافت مجوزهای مورد نیاز برای صادرات سنگ و همینطور تکمیل فرآیند اظهار نامه آن در گمرک، حال باید یک روش حمل مناسب برای صادرات این کالا انتخاب شود تا آن را برای کشور مقصد ارسال کرد.

 

دریافت گواهی مبدا و فاکتور

 

طی این مرحله بسیار مهم است که فاکتور فروش از سوی صادر کننده صادر گردد و به تائید اتاق بازرگانی برسد. اتاق بازرگانی پس از مشاهده فاکتور فروش، گواهی مبداء را ارائه می‌دهد و اینگونه اجازه خروج کالا از کشور صادر می‌گردد.

 

خروج کالا از کشور

 

در آخرین مرحله، شرکت حمل جواز خروج کالا را از صادر کننده دریافت می‌کند و سپس کالا را تا کشور مقصد حمل می‌کند.

 

صادرات انواع سنگ

 

همانطور که اشاره کوتاهی کردیم، بیشترین حجم از صادرات سنگ، به صادرات سنگ کوپ به کشورهای ترکیه، چین و ایتالیا اختصاص دارد.

با این حال بخشی از صادرات سنگ در کشورمان نیز به صورت سنگ‌های برش خورده شامل موارد زیر انجام می شود.

  • سنگ گرانیت
  • سنگ مرمر
  • سنگ تراورتن

سخن آخر

 

در این مقاله به بررسی جزئیات صادرات سنگ پرداختیم. امیدواریم مطالعه آن راهنمای مناسبی برای شما که علاقه‌مند به فعالیت در این زمینه هستید، باشد.

در صورتی که نیاز به دریافت مشاوره در این زمینه دارید، می‌توانید از طریق راه‌های ارتباطی شامل شماره تماس 02142326 و یا واتساپ 09018317541 با کارشناسان پرشین تجارت دوان در ارتباط باشید و مشاوره رایگان دریافت کنید.

 

سوالات متداول

 

صادرات سنگ از کشور ایران به چه کشورهایی صورت می‌گیرد؟

از مقاصد صادراتی قابل توجه سنگ ایران، می‌توان به کشورهای همسایه از جمله عراق و قطر اشاره کرد. هرچند برخی از کشورهای غربی و اروپایی شامل روسیه، آلمان، ایتالیا، انگلیس و آمریکا و همینطور برخی کشورهای آسیایی شامل آذربایجان، چین، ترکیه و ازبکستان نیز از مشتریان همیشگی سنگ‌های ایرانی هستند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا