از دیگر خدمات گروه بازرگانی پرشین تجارت دوان واردات و ترخیص گیربکس خودرو اتوماتیک است. گیربکس یکی از اجزای ضروری هر خودرویی میباشد که وظیفه انتقال انرژی موتور به چرخ دهنده را به عهده دارد. همانطور که میدانیم روزانه تکنولوژی در دنیا در حال افزایش است. این پیشرفت تکنولوژی موجب ارائه امکانات بهتر در وسایل نقلیه میشود.
یکی از پیشرفتهای تکنولوژی خودرو، تولید گیربکس اتوماتیک میباشد که به صورت کاملاً خودکار تعویض دنده در ماشین صورت میگیرد. این گیربکسها موجب آسایش و راحتی رانندگان شده اند که خطرات تصادف ناشی از حواسی پرتی راننده را نیز کمتر کرده است.
گیربکسهای اتوماتیک یکی از پیچیدهترین سیستمهای عملکردی را دارا هستند اگر چه چون استفاده از گیربکس اتوماتیک بسیار آسان است موجب شود که همگان فکر کنند که این قطعه بسیار ساده طراحی شده و درک مناسبی از عملکرد این قطعه نداشته باشند.
انواع گیربکس اتوماتیک
امروز گیربکسهای اتوماتیک متفاوتی در کمپانیهای قطعهسازی تولید میشود که در این مقاله به چهار نوع گیربکس میپردازیم.
در اتومبیلها چهار مدل گیربکس اتوماتیک وجود دارد که به شرح زیر است:
گیربکس سیارهای یا AT
گیربکس AT گیربکس سیارهای از سری ابتدای محسوب میشود که همچنان مطابق گیربکسهای اولیه دهه 1940 تهیه و طراحی میشوند. این نوع گیربکس معمولاً بین دو تا ده دنده دارد که عملکرد این گیربکس بر مبدل گشتاور یا توربین قرار دارد که بهجای دیسک و صفحه مجهز به مجموعهای از دندههای سیارهای و صفحات
کلاچ یا صفحات اصطکاک است. گیربکس سیارهای مجهز به کامپیوتر TCU است. گیربکس AT پرتیراژترین گیربکس تولیدی جهان محسوب میشود که دارای ویژگیهای مثبت به شرح زیر است:
- گیربکس سیارهای دارای دوام بالایی است
- این گیربکس بسیار ساده تولید و طراحی شده است
- گیربکس سیارهای پیچیدگی کمی دارد
- این گیربکس بهسادگی قابلتعمیر است
- در اکثر خودروهای اقتصادی و ارزان و حتی ماشین سنگین نیز قابلاستفاده است.
- گیربکس سیارهای قابلیت استفاده به صورت نیمه دستی و تماماتوماتیک را دارد.
ویژگیهای منفی گیربکس سیارهای
از ویژگیهای منفی گیربکس سیارهای میتوان به:
- سرعت گیربکس سیارهای نسبتاً کم است بخصوص در مدلهای گاورنری
گیربکس ATM
این نوع گیربکس در واقع یک گیربکس دستی سنتی است؛ اما برای عوضکردن دنده یا اعمال کلاچ در کنترل یک سیستم کامپیوتری میباشد. راننده متوجه دستی بودن این نوع گیربکس نمیشود؛ زیرا کلیه اعمال گیربکس ATM توسط سیستم کامپیوتری کنترل میشود.
پس در حقیقت گیربکس ATM همان گیربکس دستی است منتها مجهز به دیسک و صفحه کلاچ است اما نیازی به دخالت دست نمیباشد. این گیربکس در اکثر خودروهای دندهاتوماتیک جهان کاربرد دارد. زیرا گیربکس ATM نوعی پیشرفتهتر و تکاملیافتهتر از گیربکسهای نیمه اتوماتیک است.
ویژگیهای مثبت گیربکس ATM
از ویژگیهای مثبت گیربکس ATM میتوان به :
- کم استهلاک بودن و دوام بسیار بالا
- این گیربکس پیچیدگی زیادی ندارد و ساده است
- تعمیرات این گیربکس آسان است
- هزینه تأمین این گیربکس پایین است
- در اکثر خودروهای اقتصادی و اسپرت و یا ماشین سنگین قابلاستفاده است
ویژگیهای منفی گیربکس ATM
از ویژگیهای منفی این گیربکس میتوان به:
- این گیربکس در نسخههای اقتصادی خود کمی کند است
- در برخی موارد ممکن است عملکرد نامناسبی داشته باشد و خارج از کنترل راننده عمل کند
- ممکن است در برخی موارد از لذت رانندگی بکاهد.
گیربکس DCT
این گیربکس که به گیربکس دو کلاچ نیز شهرت دارد، از جمله گیربکسهای پیشرفته و مدرن امروزی محسوب میشود که از مجموعهای از صفحات اصطکاک برای شفت استفاده میشود. گیربکس دو کلاچ در واقع ترکیبی از گیربکس سیارهای و گیربکس دستی است.
انتقال انرژی در گیربکسهای دو کلاچ در عوض صفحه و دیسک، از طریق مبدل گشتاور یا توربین انجام میگیرد و نسبت به گیربکسهای دستی فقط کمی پیچیدگی بیشتری دارند. در گیربکس دو کلاچ دو شفت مربوط به دنده فرد و دنده زوج به صورت جداگانه و به صورت کامپیوتری کنترل میشود.
مجموعه کلاچهای گیربکس دو کلاچ به صورت دو نمونهتر یا روغنی و خشک یا فاقد روغن تولید میشود. نمونه کلاچهای تر سنگینتر و دارای عمر بیشتری هستند؛ اما کلاچهای خشک هرچند سبکتر هستند عمر مفید کمتری دارند و در واقع از کلاچهای خشک در خودروهای سبک استفاده میشود.
نکات مثبت گیربکس دو کلاچ به این شرح است:
- سرعت تعویض دنده در گیربکس دو کلاچ بسیار سریع است
- در سناریوهای مختلف رانندگی گیربکس دو کلاچ بسیار دقیق و صحیح عمل میکند.
- از گیربکس دو کلاچ میتوان در طیف گستردهای از اتومبیلهای سواری و یا اسپرت استفاده کرد
از نکات منفی گیربکس دو کلاچ میتوان به:
- فرایند طراحی و تولید گیربکس دو کلاچ هزینه بالایی دارد
- تعمیر گیربکس دو کلاچ بسیار دشوار همراه با هزینههای بسیار است
- در نمونه گیربکس دو کلاچ خشک عمر مفید بسیار کم است
- حساسیت و پیچیدگی گیربکسهای دو کلاچ بیشتر از گیربکسهای سیارهای است
گیربکسهای ترتیبی
گیربکسهای ترتیبی از سری گیربکسهای هستند هم دستی و هم اتوماتیک هستند معمولاً عملکرد این گیربکس به این صورت است که دندهها باید به ترتیب و با عبور از دنده قبلی یا دنده بعدی انتخاب شوند. در نمونههای اتوماتیک گیربکس ترتیبی پدال کلاچ وجود ندارد و توربین نقش انتقال نیروی پیشرانه به گیربکس را به عهده دارد.
در گیربکسهای ترتیبی انتخاب دنده مثل گیربکسهای دستی با دخالت و انتخاب مستقیم فرد راننده صورت میگیرد. البته همانطور که ذکر شود باید به صورت ترتیبی و با عبور هر دنده از دنده قبلی با بعدی صورت گیرد. به طور مثال وقتی راننده قصد دارد دنده سه را انتخاب کند باید از دنده یکبهدو عبور کرده تا بتواند به دنده سه ورود کند.
در گیربکسهای ترتیبی بیشتر از یکدنده معکوس وجود ندارد. در گیربکسهای ترتیبی بر خلاف تعویض دنده تنها انتقال نیرو به صورت هوشمند و اتوماتیک انجام میگیرد. این گیربکس را میتوان مشابه گیربکسهای ATM دانست. تنها تفاوت گیربکس ترتیبی با گیربکس ATM این است که تعویض دنده در آن دستی است.
معمولاً از گیربکسهای ترتیبی در خودروهای سواری روزمره استفاده نشده است و بیشتر این نوع گیربکسها در خودروهای مسابقهای کاربرد دارد. موتورسیکلتهای دندهای نیز از گیربکسهای ترتیبی استفاده میکنند.
از نکات مثبت گیربکسهای ترتیبی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- گیربکسهای ترتیبی دارای دوام بالایی هستند
- سرعت تعویض دنده در گیربکسهای ترتیبی بالاتر از سایر گیربکسهاست
- هزینه طراحی گیربکسهای ترتیبی پایین است.
- تعمیرات گیربکسهای ترتیبی راحت است
- گیربکسهای ترتیبی در طیف گستردهای خودروها اقتصادی قابلاستفاده هستند
از نکات منفی گیربکسهای ترتیبی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- گیربکسهای ترتیبی نیمه اتوماتیک هستند
- گیربکسهای ترتیبی نیاز به دخالت مستقیم راننده جهت تعویض دنده دارند
- کاربرد اصلی لذت راننده در استفاده از این گیربکس فقط در شرایط مسابقه است.
برترین شرکتهای تولیدکننده گیربکس
همانطور که میدانید گیربکس از پرکاربردترین و مهمترین قطعات بهکاررفته در خودروست. سابقه تولید گیربکس در جهان بسیار طولانی است که در این بخش از مقاله به معرفی برترین شرکتهای تولیدکننده گیربکس در دنیا میپردازیم شاید جهت واردات و ترخیص گیربکس اتوماتیک به شما کمک کند.
- شرکت فلندر یکی از معروفترین شرکتهای تولیدکننده گیربکس در دنیاست که محصولات آن به ایران نیز صادر میشود. این کمپانی آلمانی طیف گستردهای از گیربکسهای مختلف را تولید میکند از جمله گیربکسهای خورشیدی یا سیارهای، مخروطی و هلیکان و…
- شرکت فالک که یک شرکت آمریکای میباشد که بیش از 100 سال سابقه تولید گیربکس را دارد. گیربکسهای تولیدی این شرکت در انواع مختلفی از صنایع کار برد دارد از جمله خودروسازی و صنعت سیمان و صنایع غذایی و…
- شرکت ماگ و رنک این شرکت در کشور سوئیس قرار دارد و از سال 1913 نیز فعالیت خود را آغاز کرده است. بیشتر کلاچهای تولیدی این شرکت در حوزه صنعت و صنایع دریایی کاربرد دارد.
- شرکت روسی از جمله کمپانیهای تولیدکننده گیربکس در ایتالیاست که در سال 1953 فعالیت خود را آغاز کرده است. در اکثر کشورهای دنیا شعبه دارد و بیشتر به تولید گیربکسهای یکپارچه میپردازد
- شرکت هانسن: از جمله شرکتهای گیربکس سازی معروف دنیا است که طیف وسیعی از گیربکسها را تولید میکند.
- شرکت بنفیگلیولی یک شرکت ایتالیایی تولید کننده گیربکس است که در زمینه انواع گیربکسهای صنعتی در حوزه اتومبیلسازی و توربینهای بادی و… فعالیت دارد.
کد تعرفه گمرکی ترخیص گیربکس اتوماتیک
تعرفه واردات گیربکس در کتاب مقررات گمرک در ردیف 84 و 85 قرار دارد.
برخی از خدمات شرکت پرشین تجارت دوان در زمینه ترخیص گیربکس بدین شرح است:
- واردات و ترخیص گیربکسهای صنعتی
- واردات و ترخیص گیربکسهای اتوماتیک
- واردات و ترخیص گیربکس کاهنده
- واردات و ترخیص گیربکس فزاینده
- واردات و ترخیص گیربکس سیارهای
- واردات و ترخیص گیربکس AT
- واردات و ترخیص گیربکس ATM
- واردات و ترخیص گیربکسهای ترتیبی
- واردات و ترخیص گیربکس نیمه اتوماتیک
- واردات و ترخیص گیربکس سنتی
- واردات و ترخیص گیربکس تر
- واردات و ترخیص گیربکس خشک
بازرگانان و تجار محترمی که در زمینه ترخیص گیربکس اتوماتیک و همچنین اخذ مجوزهای لازم برای واردات و ترخیص گیربکس نیاز به کسب اطلاعات بیشتر دارند میتوانند با مشاوران ماهر و باسابقه ما که به کلیه قوانین واردات و ترخیص تسلط کامل دارند تماس حاصل نمایند.
این شرکت با داشتن ترخیصکاران متعهد و باتجربه آمادگی خدمترسانی به شما عزیزان میباشد جهت دریافت مشاوره رایگان با شماره ثابت 02142326، و واتساپ 09018317541 میتوانید با گروه بازرگانی پرشین تجارت دوان در ارتباط باشید.